No #1 Platform For Job Updates

Join us on Telegram

Join Now

Join us on Whatsapp

Join Now

Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf

Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf. IBPS PO, RRB, Clerk, SBI PO, CAT. very competitive exam question is one of the Easiest but tricky topic in Aptitude. Problems in this topic needs more focus on Percentage. This PDF is provided to make you “The master of the Topic”. This PDF of Simple Interest is helpful for your Competitive Exams like IBPS PO, RRB, Clerk, SBI PO, CAT. Every competitive exam question paper will contain questions from simple interest and compound interest.You have learned Simple Interest and Compound in your high schools.Any one can solve simple interest and compound interest questions that are asked in competitive exams using two basic formulas of S.I and C.I.

Click Here For Download Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf  (25 Questions)

Some Questions Of Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf

1. A certain sum of money at simple interest amount to Rs.
1040 in 3 years and to Rs. 1360 in 7 years. Then that sum is
Ans: Rs. 800
2. Out of a sum of Rs. 625, a part was lent at 5% and the other
at 10% simple interest. If the interest on the first part after two
years is equal to the interest on the second part after four
years, then the second sum is equal to
Ans: Rs. 125
3. x, y and z are three sums of money such that y is the simple
interest on x and z is the simple interest on y for the same time
and same rate of interest. Then, we have
Ans: y2= xz
4. A sum of Rs. 2668 amounts to Rs. 4669 in 5 yr at the rate of
simple interest. Find the rate percent
Ans: 15%
5. What will be simple interest for 1 yr and 4 months on a sum
of Rs. 25800 at the rate of 14% per annum?
Ans: Rs. 4816

Download Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf.

6. If the difference between compound interest and simple interest on a sum of
money for 2 years at 10% per annum is RS.300- find the sum ? Ans:30,000

7. If the SI on a sum of money at 5% p.a. for 3 years is Rs.1500/- Find the cI on the
same sum for the same period and at the same rate ? Ans: 1576.2

8. If the SI on a sum of money at 10% p.a. for 3 years is Rs.6000//- find the CI on
the same sum for the same period and at the same rate ? Ans: 6,620

9. A man borrowed Rs.8000/- at 12% per annum on SI. He lent the whole sum at
12% p.a.m in CI. What will behis gain atfter 2 years? Ans:115.2

10. Mr.KSK. borrowed Rs.12000/- at 11% per annum on SI and immediately he lent
the whole sum to MrRaj at 11% p.a. on CI. What will be the gain of Mr.KSK after
2 years ? Ans:145.2

11. The CI on a sum at 5% per annum for 3 years is Rs.1261. What will be the SI on
the same sum for the same period and at the same rate? Ans:1200

12. The CI on a sum at 5% per annum for 2 years is RS.1025 what will be the SI on
the same sum for the same period and at the same rate? Ans:1000

13. The CI on a sum at 10% per annum for 3 years is rs.662 what will be the SI on
the same sum for the same period and at the same rate? Ans: 600

14. The CI on asum of at 10% p.a. for 2 years is RS.840. What will be the SI on the
same sum for the same period and at the same rate ? Ans: 800

15. The CI on asum of money at 12% p.a. for 2 years Rs.1272. What will be the SI
on the same sum for the same period and at the same rate? Ans:1200

16. The SI on a money at 15% for 2 years is Rs.3000- what will be the CI on the same
sum for the sam period and at the same rate ? Ans:3225

17. A sum of Rs. 1521 is lent our in two parts in such a way that
the interest on one part at 10% for 5 yr is equal to that of
another part at 8% for 10 yr. What will be the two parts of
sum?
Ans: Rs. 936 and Rs. 585
18. Harsha makes a fixed deposit of Rs. 20000 in Bank of India
for a period of 3 yr. If the rate of interest be 13% sl per annum
charged half-yearly, what amount will he get after 42 months?
Ans: Rs. 29100
19. The difference of simple interest from two banks for Rs.
1000 in 2 yr is Rs. 20. Find the difference in rates of interest
Ans: 1%
20. Suresh borrowed Rs. 800 at 6% and Naresh borrowed Rs.
600 at 10%. After how much time, will they both have equal
debts?
Ans: 16yr
21. Raju lent Rs. 400 to Ajay for 2 yr and Rs. 100 to Manoj for 4
yr and received from both Rs 60 as collective interest. Find the
rate of interest, simple interest being calculated
Ans: 5%
22. Ramesh invested an amount that is 10% of Rs. 10000 at
simple interest. After 3 yr, the amount becomes Rs. 2500. Find
out the 4 times of actual interest rate
Ans: 200%
23. Mr. Pawan invests an amount of Rs. 24200 at the rate of 4%
per annum for 6 yr to obtain a simple interest, later he invests
the principle amount as well as the amount obtained as simple
interest for another 4 yr at the same rate of interest. What
amount of simple interest will be obtained at the end of the
last 4 yr?
Ans: Rs.4801.28
24. Anil borrowed certain money at the rate of 6% per annum
for the first 2 yr, at the rate of 9% per annum for the next 3 yr
and at the rate of 14% per annum for 4 yr. If he pays a total
interest of Rs. 22800 at the end of 9 yr, how much money did
he borrow?
Ans: Rs. 24000
25. A sum of Rs. 500 amounts to Rs. 650 in 3 yr at simple
interest. If the interest rate is increased by 3%, it would amount
to how much?
Ans: Rs. 695

Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf  Links :

Click Here To Download Simple Interest And Compound Interest 100 Questions Pdf.

Simple & Compound Interest Shortcut Tricks Questions PDF Formulas

Related Posts

HSCAP Kerala Second Allotment Results 2024 Out: Download Allotment Letter at hscap.kerala.gov.in

HSCAP Kerala Second Allotment Results 2024 Out: Download Allotment Letter at hscap.kerala.gov.in

Search Engine Optimization (SEO) Internship at Constructive Solutions, Inc

RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF - Download link

RS Aggarwal Quantitative Aptitude PDF (Latest Edition)

0 thoughts on “Simple interest and Compound interest problems and solutions pdf”

Leave a Comment

The Bankersway.Com website provides education information. Here you will find all information about competitive exams such as IBPS, SSC, BANK PO, UPSC, IAS, BPSC & UPSC